top of page

PENIKKATAUTI

Penikkatauti juoksijalla.jpg

* Penikkatauti (syndroma tibialis medialis).

eli säären lihasaitio-oireyhtymä on lihaskiinnitysten ja -kudosten tulehdus sääriluussa.

* Penikkataudille tyypillistä on kipu tai arkuus säären sisäosan puolella, yleensä puolivälissä, säärtä kosketettaessa tai painettaessa. Juostaessa kipu on pahimmillaan alussa mutta voi hävitä myöhemmin. Kipua saattaa myös esiintyä, kun paino asetetaan jalalle (käveleminen tai portaiden nouseminen).

* Vääränlaiset tai kuluneet kengät sekä liika harjoittelu tai liian nopea harjoitusmäärän tai harjoitustehon lisäys saattavat myös aiheuttaa penikkatautia. Aloittelevat juoksijat kärsivät tästä vaivasta useimmin, koska heidän jalkansa eivät ole vielä tottuneet juoksemiseen. Myös jalan virheasennot altistavat penikkataudille.

 

* On urheilijoiden yleisimpiä kroonisia stressivaurioita, ja sen laukaisevat urheilut, joihin sisältyy juokseminen ja hyppääminen. Suurimmat laukaisevat tekijät ovat korkea harjoituksen intensiteetti, mutta ei tarpeeksi lepoa lihaksen ja jänteen palautumiselle yhdistettynä ylipronaatioon (nilkka kiertyy sisäänpäin). Tämä aiheuttaa säären väärin pyörimisen eikä kykene absorboimaan iskua joka tapahtuu kun juokset tai hyppäät. Lisäksi, jos juoksee asfaltilla, riski kasvaa merkittävästi. Säären lihasaitio-oire-yhtymässä sen lihasryhmä turpoaa.

 

* Pitkänmatkan-juoksijoilla tunnettu liikaharjoittelun aiheuttama ”penikkatauti” johtuu yleensä sääri-ja pohjeluiden välissä säären etu-ulkopuolella olevan lihasryhmän kipeytymisestä. Lihasaitio-oireisiin kuuluu lihasryhmän yltyvä kipu, joka tuntuu vaurioituneesta aitiosta riippuen sääriluun jommallakummalla puolella ja pahenee rasituksessa. Nilkan ojentaminen aiheuttaa kipua lihasryhmässä ja voi esiintyä myös lihasheikkoutta. 

Pitkälle edenneessä tilassa voi varpaissa ilmetä tuntopuutoksia.

 

ORTOPEDINEN YKSILÖLLINEN RATKAISU

* Yksilölliset Jalkavuoteet korjaavat virheasennot ja -kuormitukset. Pohjalliset ratkaisevat rasitusongelman pois.

bottom of page